Belenius

To get revenge on a pouring rain

17.01—10.02.2008

Johan Strandahl presenterar sju nya verk på Galleri Niklas Belenius. Utställningens titel – Att hämnas på ett ösregn – pekar mot det omöjliga, orimliga eller till och med onödiga i de uppgifter som konstnären och vi andra tar oss an. Med teknisk skicklighet och stort tålamod visar han det av vaneseende bekanta och tingen görs förståeliga och synliga genom konstnärens bemästrande. Om det är konstnärens uppgift att få oss att se, att i ordets dubbla betydelse återge en upplevelse av tillvaron, har Strandahl lyckats.

I verket Ett till femhundra tolv (borrmaskin) har Johan Strandahl köpt en borrmaskin på Rusta som han gjort en fungerande kopia av. Titeln kommer av förhållandet mellan värdet av 74:50 kr som borren kostade vid inköpet – och den kostnad på 40 000 kr som konstnärens egen kopia uppgått till. Processen går att följa i tvåhundra steg, allt gestaltat i fotografier. Hur nära objektet och dess minsta beståndsdelar kan man komma och var går gränsen för det intressanta och genomförbara? Vad är ett meningsfyllt arbete?

I Aktuellt står två monitorer och två videokameror uppställda mot varandra. De turas om att sända och motta varandras kopior av nyheter. Verket förändras kontinuerligt under hela utställningstiden, kopiorna ändrar skepnad, bryts ner och blandas upp med publikens röster och ljud.

Tålmodigt tar Johan Strandahl nödvändiga omvägar i sin jakt efter att närma sig det främmande – glappet mellan hur en produkt tillverkas – och hur vi som konsumenter upplever den. Glappet kan vara orsaken till vilsenhet hos människan. Hur ska jag förstå hur saker och ting hänger ihop när jag inte ens förstår hur min egen tandborste blir till? frågar sig Johan Strandahl och konstaterar:
– Alla vardagsföremål runt omkring oss har ett helt eget universum av tid, kunskap och mänskliga livsöden. Hur stort är det kunnande som blivit begravt med tiden?